Learn. Lead. Innovate.

Learn. Lead. Innovate

tiistai 20. maaliskuuta 2018

Muuramen lukion osuuskunta Kisälli 15-vuotta


Työskentely Kisällissä tukee yritteliäisyyttä ja henkilökohtaista osaamista. Sen avulla opiskelijat voivat kirkastaa osaamistansa ja hyödyntää sitä myös taloudellisesti. Meillä kaikilla on runsaasti osaamista ja taitoja, joita perinteinen lukio-opiskelu ei hyödynnä.

Työn tekeminen kasvattaa opiskelijan verkostoja ja he näkevät, että omalla ponnistelulla on merkitystä. Parhaimmillaan opiskelijat ottavat oman elämänsä haltuunsa, johon myös aktiivinen kansalaisuus ja osallisuus lukiossa pyrkii. Opiskelijat saavat työkokemusta ja oppivat arvostamaan eri ammatteja. Työ tuo palkkatuloja, työkokemusta ja verotuloja kunnalla ja valtiolle. Opiskelijat näkevät konkreettisesti, että jokaisesta myydystä tuotteesta ja palvelusta on maksettava vero eikä pimeitä markkinoita sallita. Se on myös eräänlaista kansalaiskasvatusta ja vastuuta hyvinvointivaltiosta.

Opiskelijat voivat olla liittyneet osuuskuntaan jo yläkoulussa, jos ovat asuneet Muuramessa ja toimineet Duuniringissä. Valtaosa liittyy lukion ensimmäisellä luokalla ja eritoten ne opiskelijat, jotka eivät ole muuramelaisia.
 
Koimme ongelmalliseksi osuuskunnan opiskelijajäsenyyden ja olemme luopuneet siitä. Jäsenlistat piti uudistaa aina kun mukanaolevat opiskelijat valmistuivat tai joku muutti pois tai vaihtoi koulua. Opiskelijat voivat hyödyntää osuuskuntaa täysin ilman tätä jäsenyyttä. Opiskelijat eivät edes kysele jäsenyyden perään. Kisällissä on ollut vuosikaudet 5 jäsentä ja he ovat myös samat henkilöt kuin osuuskunnan hallitus .

Osuuskunnan hallituksessa on siis 5 jäsentä : lukion rehtori, kaksi lukion opettajajäsentä, yksi ammattikorkeakoulun (Humak) lehtori sekä yksi paikallinen yrittäjä, joka opiskeli aikoinaan Muuramen lukiossa ja sai kipinän yrittäjyyteen. Hallituskausi on useimmilla kestänyt jo yli 10 vuotta.

Yhteistyö muuramelaisen yrittäjyys- ja projektitalo Innolan kanssa on symbioottinen. Innola tarvitsee Kisälliä ja Kisälli Innolaa. Meillä on useita pysyviä asiakkuuksia, joista voimme toiminnan alussa vain unelmoida. Lukion kummiyritystoiminta on tuonut myös uusia asiakkaita. Kisälli on saavuttanut hyvän tunnettuvuuden alueella ja myös Muuramen kunta näkee arvomme. Liikevaihtoa on vuosien saatossa ollut n. 220 000 euroa ja vuosittainen liikevaihto on 10 000-20 000 välissä. Uutena palvelumuotona ovat lukuisat kansainväliset opetusalan vierailut lukiolle, jotka antavat töitä lukion opasopiskelijoille sekä opettajille. Kisällillä on vakituisia asiakkaita mm. Intiassa sekä koulutusvientiä harjoittavan EduCluster Finlandin kumppanimaissa (esim. Hongkong). Parhaimpina vuosi vierailijoita on käynyt lähes 10 eri maasta. Olemme kansainvälistyneet.Uusien opiskelijoiden mukaan saaminen ja heidän kouluttamisensa sekä jatkuva vaihtuvuus. Opiskelijat ovat kuitenkin vain 2,5 vuotta lukiossa. Myös huoli hankerahalla toimivan yhteiskumppani Innolan olemassaolosta mietityttää. Silti opiskelijaosuuskunnille on myös lukioissa kysyntää. Jokaisessa Suomen lukiossa voisi olla osuuskunta, koska yhteiskunnassa on paljon tekemätöntä työtä ja kysyntää meille piisaa.

 

                                                                                                                    Aki Puustinen

                                                                                                                    lukion rehtori /toiminnanjohtaja

                                                                                                                    Muuramen lukio / Työosuuskunta Kisälli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti