Learn. Lead. Innovate.

Learn. Lead. Innovate

keskiviikko 8. joulukuuta 2021

Onnea ylioppilaat, Suomi 104 vuotta ja Muurame 100 vuotta !

JUHLAPUHE 

 Arvoisa juhlaväki 

Tänään juhlimme uusia ylioppilaita ja 104 vuotiasta Suomea sekä 100 vuotiasta Muuramea. Suomen ja myös Muuramen taival agraarisesta maatalousyhteiskunnasta maailman kehittyneimpien maiden ja kuntien joukkoon on ollut huikea. 

100 vuotta sitten Suomi ja Muurame olivat nykytermein kuvattuina kehitysmaita. Leimaa-antavaa näille molemmille paikoille oli korkea syntyvyys, mutta myös korkea lapsikuolleisuus, lyhyt elinajanodote sekä palvelu- ja elinkeinoelämän kehittymättömyys. Näistä päivistä molemmat ovat tehneet sen kuuluisan tiikerinloikan. 

Sadassa vuodessa niin Suomi kuin Muuramekin ovat nousseet monella mittarilla asuinpaikkojen aateliin. Suomi on koulutuksen mallimaa maailmassa ja sitä on myös kotikuntamme Muurame. Muuramessa asuu Suomen 6. koulutetuin väestö. Joinakin vuosina Muuramessa on ollut mm. insinöörejä toiseksi eniten heti Espoon jälkeen. Korkeaan koulutustasoon on myös lukion vastattava laadukkaalla ja korkeatasoisella opetuksella. Siinä olemmekin onnistuneet mainiosti. 

Suomi pärjää hyvin teollisissa innovaatioissa ja myös lukio on ottanut pitkiä askeleita digitalisaation edistämisessä. Näitä digiloikkia ovat olleet Lukiolaiskannettavat, oppimateriaalien sähköistäminen ja erilaiset opetusteknologia hankkeet kuten virtuaalitodellisuus ja tekoäly. Huomion arvoista on se, että mm. nobelistien innovaatiota tutkittaessa rationaalisuus, kovat tieteet ja tieto ovat loistaneet poissaolollaan tai niitä on ollut vähän. Sen sijaan kehollisuus, tunne ja luova potentiaali ovat olleet ne keskeiset elementit uuden synnyttämisessä. Olemme lukiolla onnistuneet yhdistämään nämä kaksi : kovan ja pehmeän puolen. Teimme syksyllä tekoälypohjaisen laadulliseen analyysiin pohjaavan hyvinvointi- ja jaksamiskyselyn kummiyritys Aiwo Digital Oy:n kanssa. Tämä analyysi antaa meille täysin uutta dataa ja informaatiota sekä tilannekuvaa lukion yhteisön hyvinvoinnista. 

Olemme miettineet paljon viime aikoina mitä on hyvinvointijohtaminen? Siinä keskeistä on ilmapiirin merkitys – on sitten kyseessä lukio, kunta tai valtio. Ilmapiirin ja hengen vaikutus onnistumiseen voi olla jopa 30%. Urheilijat tietävät tämän varsin hyvin. Jos yhteisöllinen toimintakulttuuri tukee liikunnallista pedagogiikkaa ja ajattelua, on mahdollista päästä hyvinvoinnissa eteenpäin. 

Hyvinvoinnista on lyhyt matka hyvinvointivaltioon, jota Suomikin on. Tämä on ehkä se Suomen suurin innovaatio koskaan. Hyvinvointivaltiosta saamme nauttia joka päivä, ilmaisen opetuksen, kouluruoan, terveys- ja sosiaalipalveluiden sekä liikuntapalveluiden kautta. Nämä kaikki palvelut ovat Muuramessa erinomaisella tasolla. Pidetään tästä kiinni, niin meidän kaikkien on hyvä elää turvallisessa ja itsenäisessä Suomessa ja Muuramessa. 

Ja sitten päivän tärkeimpään teemaan - teihin hyvät abiturientit. Tulevista ylioppilaista meille jäi hyvin myönteinen kuva. 

Mauri : Harmi kun Mauri ei päässyt paikalle tänne lakkiaisjuhlaan, mutta isänmaata on puolustettava arkena ja pyhänä. Mauri toimi lukion hovivalokuvaajana vuosia ja ottamasi mestariteokset mm. lukion metsäretkeltä ovat edelleen käytössä kuvituskuvina. Olit mukana aktiivisesti myös VR ja tekoälyhankkeissa. Rakkaasta harrastuksestasi tulee ilmeisesti myös ammattisi, jonne olet hakeutumassa armeijan jälkeen. 

Eelis : Sinulla on hyvä asenne työntekoon. Jaksoit tehdä töitä lukiotyön ohella mm. Riihivuoressa. Säilytä tuo tärkeä asiakaspalveluasenteesi myös jatkossa. Sinulla oli aina aikaa muutamalle sanaselle kiireisen työn lomassa. Sanotaan, että kaiken voi oppia paitsi asennetta. Sinulla on se jo valmiina. 

Maria : Sinulla on iloinen ja pirtsakka ote elämään ja koulunkäyntiin. Toit positiivisuuttasi myös lukion opiskelijakunnan hallitukseen, jossa toimit jäsenenä. Edustin hienosti lukiota Ylen radiolähetyksessä uusille ylioppilaille ja nostit esiin yhteisön ja ihmiset. Säilytä tuo valoisa suhtautumisesi uusiin asioihin. Olen kuullut, että olet suuntaamassa hieman kauemmas uusiin haasteisiin. Onnea sillekin tielle. 

Niilo : Olet liikunnallinen tyyppi. Tiedämme, että liikunnan ja oppimisen liitto on keskeinen. Hyvä liikunnallinen harrastus auttaa tekemään suunnitelmia, kestämään pettymyksiä ja yrittämään uudelleen. Muistan sinut Muuramelaisen etusivulta vuosi sitten kun kehuit lukiotamme sanomalla : Muuramen lukion on vaatimattomasti paras. Kiitos noista lämpimistä sanoistasi. 

Kiitos teille kaikille näistä yhteisistä vuosista ja toivon menestystä jokaiselle elämässänne. Oikein hyvää joulunodotusta ja itsenäisyyspäivää kaikille !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti