Kuva lukion amfiteatterista
Miten antiikki ja historia voivat edelleen inspiroida oppimista ja moderneja oppimisympäristöjä ?
Sana dialogi tulee antiikin kreikan kielen sanoista dia (kautta) + logos (sana). Tämä kahden tai usemman ihmisen vuoropuhelu on parhaimmillaan toisen arvostamista ja ymmärtämistä ilman omien arvostusten ja oletusten tuomista keskusteluun. Upeinta tasoa edustaa yhdessä ajattelu ja uusien ideoiden tuottaminen yhdessä eli idealogi. Tällöin kaikki kokevat olleensa mukana prosessissa ja tuotoksessa. Dialogi on erinomainen oppimisen, opettamisen ja johtamisen menetelmä. Dialogi edellyttää turvallisuutta ja toisen arvostusta.
Lukiomme kestävän kehityksen sertifikaatin kehittämisteema liittyy myös arvostuksen käsitteeseen. Miten arvostamme luontoa, elinympäristöämme sekä kulttuuriamme ja yhteisöämme. Tässä teemassa kaikki ja jokainen liittyvät toisiinsa. Miten arvostamme toistemme työntekoa, pidämmekö lukiomme paikat kunnossa ja mitä meille merkkaa ystävyys ja toveruus. Autammeko kaveria sillon kun on tarve. Heimossamme jokaisen pitää saada olla sitä mitä on kyseenalaistamatta.
Terve sielu terveessä ruumiissa -sanonta on jo antiikin ajoista lähtien viitannut ihmisen kokonaisvaltaiseen terveyskäsitykseen. Eli kun pitää huolta kehostaan, niin mielikin pysyy virkeämpänä. Ja kääntäen virkeä ihminen pitää huolta kropastaan. Tätä mielen ja kehonhuoltoa varten koulunmäelle valmistuu ainutlaatuinen oppimisympäristö. Uimahalli- monitoimitalokompleksi kuntosaleineen on erittäin mittava panostus kuntalaisten hyvinvointiin. Lukiolle rakentui moderni ulko-oppimisympäristö, johon kuuluvat amfiteatteri opinportaat sekä 3 vs 3 koripallokenttä ja pingispöytä. Mielenhyvinvointia tuettiin Seppo pelillä ja mielenterveyskävelyllä koulun ympäristössä.
Erasmus Rotterdamilainen oli 1500-luvulla elänyt humanisti ja renessanssifilosofi, joka korosti ihmisarvon mukaista elämää ja kohtelua. Lisäksi hän oli euroopan kansalainen, joka asui useassa eri maassa ja kävi kirjeenvaihtoa satojen eurooppalaisten valtionpäämiesten kanssa. Hänen nimeään kantava Erasmus+ akkreditointiohjelma käynnistui myös Muuramen lukiossa. Ensimmäinen vierailukohde oli Slovenian Koper, jossa lukiolaiset tutustuivat Sloveniaan huikeaan luontoon, ihmisiin ja historiaan. Tavoitteena ohjemassa on perehtyä eurooppalaiseen kulttuuriin, kieliin ja tapoihin. Erasmus elää siis vahvasti meissä.
Historiallisessa perspektiivissä tekemällä oppimisella on vahva tausta. Sanotaan, että kun kuulee niin unohtaa, kun tekee niin oppii ja kun opettaa niin ymmärtää. Ennen kouluja tämä tekemällä oppiminen eli learning by doing oli se ainoa tapa oppia jokin asia tai tehtävä. Harjoittelemme tätä tekemällä oppimista monessa oppiaineessa, mutta erityisesti kekessä ja yrittäjyydessä. Ilokseni huomasin uusien ykkösten runsaan määrään näissä opintojaksoissa. Yrittäjyyden oli valinnut jopa 50 opiskelijaa 85. Myös osuuskuntamme sai uusia kisällejä 39 ja opasopiskelijoita 26. Uusille opasopiskelijoille onkin tarvetta, sillä lukiollamme vieraili jo syksyn aikana ryhmät Nepalista,HongKongista, Shanghaista ja Unkarista.
Osuuskunta Kisällimme on puolestaan jatkumoa keskiaikaisesta kilta- ja ammattikuntajärjestelmästä, jossa oppipoika harjoitteli jotakin ammattia ja teki sitten ns. kisällityön.Kisällityö saattoi olla vaikka kengät tai hattu, jolla lunastettiin ammattilaisen asema ammattikunnassa. Kisälli saattoi edetä mestariksi, joka oli alansa huippuammattilainen. Oltermanni oli kaupungin paras juustontekijä ja suutarimestari laadukkain kengäntekijä.
Historia on siis läsnä ajassamme ja elää kanssamme jatkuvasti sekä antaa pohjaa monelle koulu-uudistukselle.