Learn. Lead. Innovate.

Learn. Lead. Innovate

sunnuntai 31. toukokuuta 2020

Onnea uusi ylioppilas (etäjuhlat) !Musiikkiesitys Nocturne (Liina Taipale (laulu), Veela Kalliola (laulu), Elias Pasanen (piano) (videoesitys)
Rehtorin tervetuliaissanat
Minusta tulee isona (Leikarin 2E-luokka) (videoesitys)
Rehtorin puhe
Ylioppilaiden esittäytyminen
Rehtorin ylioppilaaksi julistaminen
Gaudeamus Igitur (Lukion etäbändi johtajana Jennimari Niemi)
Uuden ylioppilaan tervehdyssanat
Suvivirsi (Lukion etäbändi johtajana Jennimari Niemi)Kuva : Heli Vuorela / Muuramen lukion Instagram-tili

”Selviytyjä ei ole vahvin eikä älykkäin, vaan se jolla on paras kyky sopeutua muutokseen” sanoi Charles Darwin 1800-luvun puolivälissä.  

Lukuvuosi 2019-20 jää historiaan erityisen poikkeavan ajanjaksona. Maailmanlaajuinen korona pandemia asetti meidät täysin uuteen tilanteeseen ja haasteisiin. Tämä salakavala tauti sai meidät pohtimaan erityisesti ihmisyyttä ja läheisiämme. Huomasimme mitä oikeusvaltion perusvapauksiin puuttuminen aiheuttaa. Liikkumisen- ja elinkeinojen vapaus ei ollutkaan itsestään selvää. Isovanhempien ja ystävien tapaamista rajoitettiin ja viikkojen karenssi aiheutti mielipahaa. Nyt ymmärrämme paremmin, mitä vapauden menettäminen tarkoittaa. Vapaus on yksi tärkeimmistä arvoistamme, mutta ei silti mene terveyden edelle. Huomasimme miten tärkeitä ihmissuhteet ovat. Keksimme keinoja pitää yhteyttä ja tehdä yhdessä – se on ihmislajin ominaispiirre. Touhuta porukalla.

Koulumaailmassa pandemia asetti opettajat ja opiskelijat uuden oppimisen eteen. Muutamassa päivässä lähiopetus oli muutettava etäopetukseksi.  Arvostukseni lukion henkilökuntaa kohtaan kasvoi entisestään, kun näin heidän ponnistuksensa. Myös opiskelijat siirtyivät joustavasti uuteen etäopetusmoodiin. Muuttuvassa maailmassa ja oppimisessa on kyse juuri tästä: muuntautumiskyvystä ja joustavuudesta sekä kokeiluista ja yritteliäisyydestä. Te onnistuitte siinä mainiosti.

Uusille ylioppilaille koronakevät jää taatusti mieleen. Kevään riehakkaat ylioppilasjuhlat vaihtuivat etäyhteydellä pidettyyn valmistujaistapahtumaan. Silti yhteisellä polullamme on monia ratkiriemukkaita muistoja. Ensimmäisenä koulupäivänä käskin teitä ottamaan lukion haltuunne. Ja te otitte. Tästä kasvatuksessa ja koulutuksessa on kyse – itsensä löytämisestä.

Virtuaalitodellisuus projektissa kokeilimme kanssanne jotakin täysin uutta opetusteknologiaa lukioissa. Projekti huipentui kansainväliseen konferenssiin Taiwanissa, jossa edustimme Suomea – ei huono. Kestävän kehityksen oppeja sovelsimme Future makers hankkeessa yhdessä hollantilaisten kumppaniemme kanssa. Näitä tulevaisuuden taitoja tulette tarvitsemaan jatko-opinnoissanne.
Muistan kuinka abien loistokkaat vanhojen tanssit vaihtuivat hämmennykseen kun varattua mökkiä Himoksessa ei ollutkaan. Ja se Veikan kuuluisa paita on jo legenda. Mutta tästäkin selvittiin yhdessä vanhempien avulla. Abivuosi kuluikin nopeasti ja pian penkkareissa lauloitte heimosta ja Keijosta opettajakunnalle. Heimoneuvosto oli puhunut. Kiitos siitä teille kaikille.

Lämpimät onnittelut ylioppilaille myös erinomaisesta yo-tuloksesta. Muuramen lukio eli te olitte Keski-Suomen paras lukio Suomen tietotoimiston (STT) lukiovertailussa. Valtakunnallisessa lukioiden sarjassa olimme sijalla 12. joka on aivan käsittämätön tulos !! Moni teistä ylitti itsensä. 

Kevään etäkoulussa liikuntatutorit ovat tuoneet liikunnaniloa ja virkistystä etäopiskeluun. Liikuntatutorit ovat kouluttautuneet teemaan ja mukaan on saatu myös kummiyrittäjiemme järjestämää etäliikuntatoimintaa.  Liikuntakalenteri on tuonut järjestelmällisyyttä toimintaan ja yhteistyö paikallisten liikunta-alan yritysten ja toimijoiden kanssa on saumatonta. Tunti liikuntaa antaa kaksi tuntia energiaa ja tukee mainiosti myös Liikkuva Muurame ideologiaa.

Myös yrittäjyydessä toiminta oli aktiivista. Kakkosten yrittäjyyskurssi järjesti Nisulanmäen yseille Terminaali markkinointitapahtuman. Ykkösten yrittäjyystiimi perusti Cafe de Keijo opiskelijakahvilan ja toteutti kevään liikuntapäivän uudistuneessa Riihivuoressa. Lukion uusina kummiyrityksinä aloittivat paikalliset liikuntakeskus Alive, Attendo Rantalan Hoivakoti sekä globaali insinööritalo John Crane Safematic. Yrittäjyyskasvatus voi meillä hyvin.

Kestävän kehityksen ja ympäristökasvatuksen kruunasi kestävän kehityksen sertifikaatin auditointi ja uusiminen keväällä 2020. Muuramen lukio on Suomen ensimmäinen lukio, jolle tämä status myönnettiin 15 vuotta sitten. Seuraavan 3-vuoden kehittämistavoitteenamme on ilmastonmuutos ja vastuullinen elämäntapa teemalla minä, Muurame ja muu maailma. Tarkasteltavia teemoja ovat aina ajankohtaiset ruoka, vaatetus ja teknologia. Tässä meille kaikille suuntaan tulevaan.

Kiitokset koko heimolle hyvästä yhteistyöstä lukuvuoden aikana ja hyvää kesälomaa !

Aki Puustinen
rehtori
Muuramen lukio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti