Learn. Lead. Innovate.

Learn. Lead. Innovate

maanantai 5. joulukuuta 2022

Rehtorin sanat ylioppilaille : Onnellinen lukio

    

Arvoisa juhlaväki

Suomalainen ylioppilastutkinto viettää juhlavuotta. Elokuussa tuli kuluneeksi 170 vuotta siitä, kun. Venäjän tsaari Nikolai I vahvisti yliopiston statuutit eli säädökset kirjallisten kokeiden ottamisesta suullisten kokeiden rinnalle. Samalla ylioppilaskokeet sidottiin lukion oppimäärään. Nämä lakkiaiset ovat siis osa tätä pitkää historiallista jatkumoa.

Tänään juhlitaan myös Suomen itsenäisyyspäivää. Yllättävää on, että ylioppilastutkinto on paljon iäkkäämpi kuin Suomi itsenäisenä valtiona. Ylioppilastutkinto ja yliopistot loivat pohjaa itsenäiselle Suomelle autonomian aikana Venäjän valtakunnassa. Puhuttiin kansallisen heräämisen ajasta. Myös nyt vuoropuhelu ja dialogi Venäjän kanssa on eriarvoisen tärkeää. Meidän pitää ymmärtäätoisiamme paremmin.

Valvoessani syksyn ylioppilaskirjoituksia tässä samassa salissa, katseeni kiinnittyi tuohon sanaan Muurame. Sehän koostuu jotenkin kahdesta eri sanasta muu ja me. Tuon muun tai muiden kohtaaminen on meille tärkeää. Muurame on demografialtaan eli väestöltään hyvin samanlaista – ulkomaalaisia meillä on vähän. Juuri sen tähden meidän tulee tavoitella kansainvälisyyttä.

Lukiona ja paikallisesti pyrimme vaalimaan tuota ME-sanaa ja ME-henkeä. On upeaa kuulua Muuramen lukion heimoon ja saada siitä yhteisöllistä tukea. Myös Muuramen kunta tunnetaan kasvavana ja kehittyvänä kuntana. Vuodesta 1972 vuoteen 2021 Muuramen kunta kasvoi 3. eniten Suomen kunnista – huikeat 187 %. Jatkamme edelleen tällä kasvun tiellä ja lukio on tärkeä palanen toimivaa ja palvelevaa kuntaa. Muuramen kunnan tavoite on olla Maailman onnellisin Muurame.  Pidetään siis huolta meistä ja muista – niin hyvä tulee.

Syksyn aikana teimme kaksi kansainvälistä opintomatkaa: Strasbourgiin Ranskaan ja Maasluisiin Hollantiin. Tällainen kansakuntien keskinäinen yhteydenpito ja ymmärrys on hyvin tärkeää juuri nyt. Strasbourgin kävijät tutustuivat EU instituutioihin Euroopan neuvostoon ja parlamenttiin.Nämä ylikansalliset eurooppalaiset organisaatiot valvovat mm. ihmisoikeuksia ja tärkeää oikeusvaltioperiaatetta Euroopan alueella. Hollannin opintomatkan keskiössä olivat liikuntatutorit, jotka edistävät opiskelijoiden päivittäistä fyysistä ja henkistä hyvinvointia sekä terveellisiä elämäntapoja. Tällainen kansainvälisyys linkittää meidät eurooppalaiseen arvoyhteisöön. Itsenäisyys ei siis saa tarkoittaa itsepäisyyttä, vaan keskinäistä kunnioitusta ja arvostusta.

Ja sitten päivän tärkeimpään teemaan - teihin hyvät abiturientit.

Bugra : olet todella sosiaalinen, iloinen ja työteliäs kaveri. Harrastuksesi koripallo on hyvä kehittävä laji. Sitä kannattaa jatkaa.

Minttu : olet rento ja helposti lähestyttävä tyyppi. Olet kielellisesti lahjakas.

Viena : sinulla on kielellistä lahjakkuutta ja ajattelun taitoja. Luovuutesi on yhteydessä näihin.

Maisa : olet aina iloinen ja yhteistyökykyinen nuori. Kanssasi on helppo tehdä töitä.

Teemu : harrastat ja teet työksesi sosiaalisen median markkinointia ja videoita. Tämä on taatusti tulevaisuuden taito ja ammatti-ala.

Riikka-Liina : olet hyvin taitava luonnontieteissä. Luonnontieteiden osaaminen luo yhteiskuntaan hyvinvointia.

Ida : olet kiinnostunut kansainvälisyydestä ja yhteiskunnallisista asioista. Upeat tuloksesi yhteiskuntaopissa ja historiassa auttavat ymmärtämään maailmaa.

Niko : olet rauhallinen ja itsenäinen tyyppi. Pärjäät näillä omilla vahvuuksillasi maailmassa.

Siiri : harrastat urheilua ja käyt salilla. Hyvä fyysinen kunto on avain hyvään elämään ja oppimiseen.

Helmi : harrastat urheilua suunnitelmallisesti. Olet tehnyt sitä pienestä pitäen. Liikunnallinen harrastus antaa rytmiä elämään.

Joel : olet hyvin taitava englannissa. Hyvä kielitaito on tärkeä osaaminen kansainvälistyvässä maailmassa.

Eemeli : opiskelutoverisi pitävät sinua ystävällisenä ja rauhallisena tyyppinä. Nuo ovat hienoja luonteenpiirteitä, joiden varaan on hyvä rakentaa elämää.

Tulevista ylioppilaista meille jäi siis hyvin myönteinen kuva. Teissä on monenlaisia osaajia ja taitureita. Teissä on lukuisia urheilijoita, sinnikkäitä puurtajia ja työmyyriä, kansainvälisiä tyyppejä ja kielineroja sekä monilahjakkuuksia. Käyttäkää noita taitoja eduksenne ja olkaa rohkeita. Kiitos teille kaikille näistä yhteisistä vuosista ja toivon menestystä jokaiselle elämässänne.

Oikein onnellista lakkiais- ja itsenäisyyspäivää kaikille !

 

 

 

 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti