Learn. Lead. Innovate.

Learn. Lead. Innovate

torstai 30. tammikuuta 2020

FinEduAI testaa ja biohakkeroi : Oura Balance Black älysormus




Minulla on ollut testissä nyt reilun viikon kotimainen Oura älysormus. Älysormus kerää dataa käyttäjänsä aktiivisuudesta, unesta sekä terveydentilasta. Näitä tietoja hyödyntävä tekoäly antaa Ouran käyttäjälle ohjeita ja suosituksia, joihin toki pitää aina suhtautua hieman varauksella. Silti sormus oppii käyttäjästään ja ohjeet tarkentuvat ajan myötä. Älysormuksen lataus kesti vajaat 1,5 h ja yhdellä latauksella sormus toimii viikon.

Sormusta voi pitää ennemminkin kokonaisvaltaista hyvinvointia mittaavana laitteena kuin fyysistä kuntoa tarkkailevana puettavana teknologiana (wearable tech). Oura kerää erityisesti unen aikana dataa kehon liikkeistä, sykkeestä ja lämpötilasta. Pilveen (Oura Cloud) kerätyn datan tekoäly muuttaa sovelluksen kautta graafisiksi kuvioiksi ja luettaviksi raporteiksi. Graafiset taulukot luetaan älykännykän näytöltä, koska älysormuksessa ei luonnollisestikaan sovi olemaan omaa näyttöä. Oura ja älypuhelin yhdistetään Bluetooth yhteydellä.



Sormus mittaa yön aikana unen laatua ja eri vaiheita (hereillä olo, kevyt uni, syvä uni, REM-uni), sydämen lyöntejä sekä hengitystä. Lisäksi se kerää dataa leposykkeestä, sykevälivaihtelusta sekä kehon lämpötilasta ja liikkeistä. Näistä tiedoista voi päätellä yleistä palautumista.



Sormus ei mittaa varsinaista päivittäistä sykettä tai liikuntaa, mutta tekee analyysiä käyttäjän aktiivisuudesta kerätyn tiedon perusteella. Älylaitteen puutteena on siis liikkumisesta kerätyn tiedon vähäisyys ja käveltyjen askelten liioittelu.  Lisäksi liikunnasta tulevat tiedot käyttäjä joutuu itse lisäämään sovellukseen. Muuten Oura on erittäin tyylikkään ja elegantin näköinen sekä herättää varmasti kiinnostuksen My Datan keräämiseen ja tutkimiseen.

Aki Puustinen
Koordinaattori FinEduAI tekoälyhanke
Muuramen lukio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti